Sezon grillowania z roku na rok staje się coraz popularniejszy i nie ma w tym nic dziwnego, gdyż jest doskonałą formą spędzania czasu ze znajomymi i z najbliższymi. Możliwość samodzielnego przygotowania żywności na świeżym powietrzu i najwyższej jakości ruszcie owocuje niepowtarzalnymi smakami przekąsek i dań, którymi częstujemy naszych gości. Jednak w dużej mierze smak, aromat i końcowy efekt przygotowywanych produktów zależy od urządzenia, jakiego używamy. Rzeczywiście, mięsa, sery czy wegetariańskie potrawy przygotowywane choćby na amerykańskim grillu będą różnić się od tych przyrządzanych na grillu węglowym. W zależności od Twoich preferencji i umiejętności sprawdzi się inny typ grilla, jednak dla tych, którzy stawiają na wysoką jakość i są kulinarnymi masterami, płyta żeliwna do grilla sprawdzi się idealnie. Sprawdź, czym jest oraz jakie korzyści w kulinarnym świecie niesie ze sobą przygotowywanie dań na płycie żeliwnej.
Płyta żeliwna – co to?
Płyta żeliwna, czyli istotna, lecz dodatkowa część grilla. Jest elementem wyposażenia wnętrza grilla i umożliwia przygotowywanie na niej takich produktów, których pieczenie i grillowanie na ruszcie byłoby niemożliwe ze względu na przerwy między rusztem. Grill gazowy z płytą żeliwną jest najwyższej jakości sprzętem służącym do przyrządzania letnich dań na grillu. Najnowocześniejsze technologie i funkcje sprawiają, że grillowanie staje się jedną z ulubionych czynności wielu gospodarzy w domu, a efekty dań zachwycają smakiem, zapachem i formą. Wielość funkcji grilla gazowego pozwala dostosować odpowiednią moc oraz dodatkowe rozwiązania do rodzaju przyrządzanego produktu. Koniecznie sprawdź szerokie zastosowanie dodatkowego elementy wyposażenia, czyli grillowej płyty żeliwnej!
Płyta żeliwna – dwie strony zastosowania
Płyta grillowa żeliwa poza solidnym wykonaniem i niezniszczalnym działaniem, jest wyjątkowo funkcjonalna. Mianowicie każda z jej stron przystosowana jest do przyrządzania innych dań. Jedna z powierzchni doskonale sprawdzi się podczas pieczenia mięs i warzyw, nada im idealnej miękkości i zabezpieczy przez jakimkolwiek spaleniem między kratami rusztu. Druga strona żeliwnej płyty przystosowana jest do przyrządzania delikatnych ryb i owoców morza. Gładka powierzchnia pozwala na przygotowywanie minimalistycznych dań i drobnych produktów, które na zwykłym ruszcie mogłyby wypaść z kratki.
Płyta żeliwna – co można na niej przyrządzić?
I choć przed chwilą nadmienione zostało kilka dań, które sprawdzą się jako idealne produkty do przygotowania na żeliwnej płycie, tak omówimy dania, które prawdopodobnie zawsze chciałeś/aś przyrządzić na grillu, jednak nie było takiej możliwości. Wszystko przez te kraty na ruszcie, które uniemożliwiają grillowanie niektórych składników! Mamy tu na myśli grillowane kotlety na burgery, których mięso na przerwach od kraty może się nieco rozwalać i wpadać pod kratę. Możliwość grillowania go na żeliwnej płycie zagwarantuje idealną formę kotletów, smak i przesiąknięty w ich wnętrzu aromat. Co więcej? Różnego rodzaju serki, oscypki czy nawet sosy! Sosy, idealny dodatek kuchni amerykańskiej do wszystkich grillowanych produktów podbijają smak, a podniebienie gości się wręcz rozpływa! W zależności od Twoich smaków, preferencji przyrządzisz oczywiście inne produkty, jednak warto wiedzieć, jak szerokie zastosowanie ma grillowa płyta żeliwna.
Źródło zdjęć: freepik.com